Rikasta luontoa | Rikasta luontoa
131
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-131,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
 

Rikasta luontoa

Biodiversiteetin vaaliminen pihoissa, puistoissa ja puutarhoissa

Kaupungit kasvavat ja tiivistyvät. Myös maaseudulla luonnon monimuotoisuus vähenee maa- ja metsätalouden tehos­tamisen myötä.

Luonnolle on luotava lisää tilaa, ja sitä voi löytyä yllättävistä paikoista, yllättävillä ratkaisuilla. Rakennetuista viheralueista tulee turvapaikka eliölajeille, ja niiden monimuotoisuudella on merkitystä myös ekosysteemipalveluiden tuottajana.

Monimuotoisilla viheralueilla on myönteinen vaikutus ihmisten elämänlaatuun, terveyteen ja hyvinvointiin. Ne tarjoavat mahdollisuuksia monenlaiseen vuorovaikutukseen luonnon kanssa ja ovat tärkeitä edistettäessä kiinnostusta luontoon ja luonnonsuojeluun.

Viheralueiden hoidossa tulisi pyrkiä säilyttämään ja lisäämään nykyistä paremmin tärkeitä lajeja, kuten pölyttäjiä ja sammakkoeläimiä. Puistoihin ja pihoihin tulisi valita kasvilajeja, jotka houkuttele­vat monipuolista hyönteis- ja muuta lajistoa. Vesielementit voisi rakentaa vedestä riippuvaisia eliöitä silmällä pitäen.

Rikasta luontoa on koulutus- ja viestintäkampanja, jonka tarkoituksena on opastaa ja kannustaa ihmisiä tekemään pihoista, puistoista ja puutarhoista luonnon monimuotoisuutta vaalivia viherympäristöjä.

Vuonna 2017 hankkeessa keskitytään tekemään biodiversiteetin lisäämiseen opastavaa seinäkalenteria vuodelle 2018 sekä jatketaan viestintää sosiaalisessa mediassa ja blogissa. Pääkohderyhmänä ovat viheralan ammattilaiset sekä puutarhojen ja pihojen hoitajat ja omistajat ja hankkeen fokus on pölyttäjissä, pölyttäjille sopivissa kasveissa sekä sammakkoeläimissä.

Hankkeessa toteutettiin vuoden 2016 aikana koulutuksia ja tehtiin vaikuttavaa viestintää ja vuorovaikutusta. Hanke myös palkittiin Vihervuosi-mitalilla, mistä kirjoitimme Tutkimusosuuskunnan blogissa.

Viimeisimmät blogit

Talvella voi avata maisemaa ja luoda lahopuuta

Talvi on hyvä aika kaataa puita, jos se on tarpeen esimerkiksi hakamaan tai lehdesniityn rakenteen kannalta, eli avaruuden lisäämiseksi. Puut eivät kaatuessaan vahingoita muuta kasvillisuutta, kun se on lumen peitossa.......

Myyrät ja hiiret rikastajina

Helmikuu, hanki helmeilee ja taivas on kirkas pakkaspäivinä. Vaikka olisi pilvistäkin, päivän pituus tuo helpotusta harmauteen. Lumen alla maailma on kuitenkin hämärä, mutta samalla lämpimämpi kuin hangen päällä. Siellä pikkujyrsijät......

Tunnista talventörröttäjiä ja seuraa lumijälkiä

Talvinen luonto voi vaikuttaa hiljaiselta, mutta talvi tarjoaa myös mahdollisuuksia havainnoida luonnon tapahtumia uusin tavoin. Talviset kasvien jäänteet näyttävät perin toisenlaisilta kukinta-aikaiseen asuunsa verrattuna. Talventörröttäjiksi kutsutaan kasveja, jotka jäävät varsinaisen......

Ilmoittaudu sähköpostilistalle tai seuraa sosiaalisessa mediassa